مقدمه
برای دریافت معنی عبارت ازدواج اجباری نیاز به مطالعه چندانی نیست، هر زمان که در عبارتی از کلمه اجبار استفاده میشود مشخص است که کاری غیر اخلاقی و به بدون خواست و رضایت قلبی در حال انجام است.
ازدواج اجباری عبارتی است که شاید با پیشرفت علم نام آن کمتر به گوشمان میخورد اما همچنان در خاورمیانه این کلمات بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. در کشورهای مانند پاکستان، افغانستان، در برخی از شهرهای ایران، هند، و کشورهای عربی همچنان این رسومات پا برجاست.
در ازدواج اجباری معمولا دخترها بدون خواست قلبی مجبور هستند که تن به ازدواجی بدهند که راضی به انجام آن نیستند که در این صورت یا فرد به شکل کالا مبادله میشود (فروخته میشود) یا به دلیل سنتهایی که وجود دارد مجبور به ازدواج است که در هر دو صورت این کار امری غیر اخلاقی است که حتی دین اسلام هم آن را رد میکند. در ادامه به توضح کامل ازدواج اجباری پرداخته ایم و از تمامی زوایا آن را بررسی خواهیم کرد.
ازدواج اجباری چیست؟
ازدواج اجباری نوعی از ازدواج است که در آن یک یا هر دو نفر (مرد و زن) راضی به انجام ازدواج نیستند. معمولا در موارد ازدواج اجباری این اجبار برای دختر خانمها اتفاق میافتد و در صد رخ خدادن ازدواج اجباری برای پسرها خیلی کم است.
ازدواج اجباری به خودی خود بسیار کار زشت و زننده ای است زیرا باعث میشود آینده وحتی بهتر است بگوییم زندگی یک فرد تا آخر عمر تحت تاثیر قرار بگیرد.
این کار ( ازدواج اجباری) مصداق بارز خشونت جسنیتی به حساب میآید که متاسفانه در کشور افغانستان بسیار انجام میشود. البته این را باید بگوییم که این اتفاق مختص به قسمت خاصی از نقشه جغرافیا نیست و حتی در کشورهایی مانند ولز و انگلستان نیز با این مورد رو به رو هستیم اما درصد این اتفاق در خاورمیانه معمولا بیشتر است.
ازدواج اجباری با ازدواج سنتی کاملا متفاوت است، ما در فرهنگ اصیل ایرانی واژه ی دیگری به نام ازدواج سنتی داریم که هیچ ارتباطی با ازدواج اجباری ندارد و این دو با هم بسیار متفاوت هستند.
بعد از ازدواج اجباری چه مشکلاتی پیش میآید؟
از آنجایی که این ازدواج به صورت اجباری بوده و قطعا یکی از طرفین راضی به انجام آن نبود و بالاجبار این کار را انجام داده شکلات از همان روز اول شروع میشود. وقتی یک نفر کاری را از روی علاقه انجام ندهد و مجبور به انجام آن باشد قطعا نمیتواند زمان زیادی صبور باشد و از همان ابتدا مشکلات به سراغ رابطه و زندگیشان خواهد آمد.
فردی که بالاجبار ازدواج کرده به سرعت رو به افسردگی میرود زیرا احساس بردگی دارد و معمولا در این مواقع بیشتر افراد به مواردی مانند فرار، خودکشی و ... فکر میکنند.
معایب ازدواج اجباری
این عبارت به صورت کلی عیب است زیرا اجبار در آن حرف اول را میزند اما اگر بخواهیم به صورت کلی آن را بررسی کنیم باید بگوییم که معایب ازدواج اجباری به شرخ ذیل است.
- ازدواج اجباری باعث بالا رفتن نرخ خودکشی در زنان میشود
- تجاوزهای جنسی در ازدواج اجباری باعث حاملگیهای اجباری و یا سقط جنین میشود.
- ازدواج اجباری باعث بالا رفتن نرخ افسردگی در زنان میشود.
- ازدواج اجباری باعث بالا رفتن نرخ خیانت نیز میشود.
ازدواج اجباری در قانون
ازدواجهای اجباری هیچ جایگاهی در قانون مدنی نداردو طبق قانون، هر عقدی که به اجبار از طرف خانواده ها صورت گیرد، باطل است و به رسمیت شناخته نمیشود.
ازدواج اجباری در اسلام
حکم شرعی ازدواج اجباری همه مراجع: رضایت زن و مرد به ازدواج شرط است و بدون آن عقد باطل است و برای جدا شدن نیازی به خواندن صیغه طلاق ندارد.
نظر مراجع راجع به ازدواج اجباری
آیت الله سیستانی: عقد باطل است و نزدیکی حرام است و فرزندش وطی شبهه است.
حکم شرعی ازدواج اجباری آیت الله مکارم شیرازی: عقد حاصل نیست و آمیزش حکم زنا دارد و فرزند او نیز فرزند حلال زاده نیست و اگر پدر چنین اجباری کند مرتکب گناه بزرگی شده است. البته اگر زن مجبور به ادامه باشد فرزند به وجود آمده نامشروع نیست.
حکم شرعی ازدواج اجباری آیت الله هادوی تهرانی: رضایت دختر شرط عقد صحیح است و اگر این شرط حاصل نباشد عقد باطل است و نزدیکی کردن حرام است و اگر دختر وادار به نزدیکی شود و حتی لحظه ای قبل از عقد هم راضی به آن نشود و بچه ای متولد شود حرام زاده است.
حکم شرعی ازدواج اجباری آیت الله خامنه ای: اگر زن و مرد یا یکی از آن دو را به ازدواج مجبور نمایند و بعد از خواندن عقد راضی شوند و بگویند به آن عقد راضی هستیم عقد آنها صحیح است.
جمع بندی
همانطور که مطالعه کردید ازدواج اجباری امری بسیار وحشتناک است که متاسفانه همین الان نیز انجام میشود. ما تمام سعی خود را کردیم تا بتوانیم دیدگاه درستی راجع به ازدواج اجباری در اختیار شما قرار دهیم و آرزو داریم که این اتفاق هیچوقت در هیچ کجای دنیا و این سرزمین اتفاق نیفتد.